Chang Fang Led Bulbs

Posted

Het tekenen van een lichtplan voor de tuin is eenvoudig, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog leggen wij op een eenvoudige manier welke factoren dit zijn. Onder ieder deel vind je een complementaire video, waarin de blog staat uitgewerkt.

Een lichtplan voor je tuin maken

Het goed verlichten van je tuin begint met een plan. Een lichtplan voor je tuin. Door middel van een lichtplan geef je antwoord op de volgende vragen:

Hoeveel tuinverlichting heb ik nodig?
Welke lampen hang ik in de tuin?
Waar plaats ik de lampen in de tuin?
Waar leg je de kabels neer in de tuin?
Al deze stappen werk je uit in een schematische tekening van je tuin. Wij gebruiken voor deze blog, de onderstaande tekening van onze verzonnen tuin..

Drie soorten verlichting

In een tuin lichtplan onderscheiden we drie soorten verlichting, namelijk basisverlichting, accentverlichting en functionele verlichting. Het type verlichting heeft uiteindelijk een enorme impact op waar we de tuinverlichting in ons plan tekenen. De betekenis van de verlichtingstypes is als volgt:

Basisverlichting: dient vooral voor het oplichten van je tuin en als functionele verlichting
Accentverlichting: voor het uitlichten van bomen, struiken, objecten en planten
Achtergrondverlichting: Perfect voor het creëren van schaduwen en diepte. Vaak toegepast door middel van indirecte verlichting.

De basistekening van je tuin voor je lichtplan

Voordat we kunnen beginnen met het indelen van de tuinverlichting, moeten we natuurlijk eerst de tuin schematisch op papier zetten. Hierbij teken je op schaal eerst de vormen van je tuin. Vervolgens plaats je de paden, meubels en planten in de tekening. Probeer dit zo gedetailleerd mogelijk te doen. De objecten, paden en planten in je tuin bepalen uiteindelijk voor een groot deel waar je de verlichting in de tuin tekent. Vergeet ook niet je stroompunten te tekenen, deze bepalen uiteindelijk waar vandaan je de tuinverlichting kabels gaat trekken. Probeer de tekening zoveel mogelijk op schaal te tekenen. Dit is belangrijk voor de fase waarin we het bereik van de tuinverlichting uit gaan tekenen.

Stap 1: Lichtplan voor je tuin de basisverlichting

De eerste stap is het tekenen van de basisverlichting. Deze verlichting gebruik je vooral om een basislaag verlichting aan te brengen. Je wilt dus vast beginnen met wat licht, zodat je later met accentverlichting details aan kunt brengen. Omdat deze verlichting niet teveel moet opvallen adviseren wij om te kiezen voor niet te felle verlichting. Kies voor lampen met 500-700 lumen in de lichtkleur 4000K neutraal wit. Een lichtkleur met een hogere kelvinwaarde zorgt er vaak voor dat de tuinverlichting feller lijkt te schijnen. Logische plaatsen waar je basisverlichting in je tuin tekent zijn:

aan de schutting
aan de gevel
in de grond
langs een tuinpad

Eigenlijk is er geen plaats in de tuin waar basisverlichting niet tot zijn recht komt. Gebruik ze vooral op plekken waar je vaak komt of langs moet lopen. Denk hierbij aan paden, de schuur of bij een zithoek. In de eerste aflevering van onze 6 delige serie over het maken van een lichtplan voor je tuin, laat gijs zien waar hij zijn basisverlichting tekent op het lichtplan.

Stap 2: De accentverlichting tekenen in je tuin lichtplan

Now that we have drawn the basic lighting in our lighting plan, it is time to draw the accent lighting. You use accent lighting to highlight certain elements in your garden. Think of a beautiful shrub, plant or statue. That is why you often opt for directional lighting as accent lighting. Think of a wall spot that you can aim, a spike spot or a ground spot . Make sure that for accent lighting, you choose lamps that have a small beam angle of, for example, 45 degrees. This ensures that the light rays from the lamp are bundled, so that they can illuminate certain elements very well.

Because the accent lighting has a certain functionality, namely highlighting elements, it is important that you draw the garden lighting very accurately in your lighting plan in this phase.

View which elements you want to highlight and add the different accent garden lighting. If you want to use different types of lamps (e.g. wall lamps and spike spots combined), use a logical sign for the different lamps in your garden plan. We use the following characters for this:

This way you can easily see afterwards what kind of lamps you want to place where. You use accent lighting to make your garden attractive. So choose an attractive light color. With a 3000K light color your garden will soon look magical. Use an orange color in your garden lighting plan to draw out the accent lighting.

Although it is best to choose a light color between 2700K and 3000K for most accent lighting, it is not punishable to vary the light color a bit. Certainly not when you want to highlight a particular tree or shrub. For example, have you put a beautiful new olive tree in your garden and do you want to let it come into its own? Then you light the tree with a light color of 4000K. Due to the higher Kelvin value, the light from the accent lighting appears slightly brighter, making this object extra noticeable.

Recente artikelen

Tuinverlichting plan maken in zes eenvoudige
stappen

Schutting verlichting aanleggen van A-Z

De Energie-Investeringsaftrek (EIA)

Verduurzaming door middel van LED verlichting is nu nog interessanter!

Waarom kiezen voor LED panelen?

Thuiswerken? Zorg voor goede werkverlichting

Welke soorten fittingen zijn er?

Slimme Verlichting in Huis

Zo creëer je een inbraakveilig huis

Reacties

Wees de eerste om te reageren…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fill out this field
Fill out this field
Please enter a valid email address.
You need to agree with the terms to proceed

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop